Uppdatering O'Malley

Var tillbaks till veterinären med O'Malley i tisdags, dels för att kolla så att såren läkte ordentligt och dels för att ytterligare diskutera och spåna lite kring diagnosen.
 
Såren såg ganska fina ut, men ett par suturknutar hade börjat krypa ut, så dom klippte vi bort. Såret på frambenet är fint och läkt förutom ett litet ställe som fortfarande är lite sårigt. Troligtvis har han kunnat skava på det med kanten på tratten, eller så har han fått hjälp av sin mycket hjälpsamma lillasyster...
Jag röntgade katten också, alltid skönt att få uteslutet att det inte finns några metastaser någonstans.
Det fanns det inte. Lungorna såg väldigt fina ut, och buken också. Man kunde urskilja alla bukorganen väldigt tydligt, vilket ju låter väldigt bra egentligen. Men snarare betyder att han har lite väl mycket fett i buken.
Inte så konstigt eftersom den katten O'Malley jag hade i somras vägde cirka 4,5 kilo, men har gått upp något vansinnigt i vikt sedan kattungematen dök upp...
Han hade iallafall gått ner ett hekto sedan operationen, och snart är det kastreringsdags för Freja och därmed dags för övergång till vuxenfoder.
Kanske räcker det för att få ner O'Malley i vikt. Annars blir det pyssligt...
På röntgenbilderna upptäckte vi dock något väldigt spännande. Han har en gammal och läkt bäckenfraktur!
Han lär ha både fått den och hunnit läka den innan jag fick honom. Hade varit sjukt spännande att få se vad han gjort innan jag fick honom.
Han är ju en hittekatt och var iallafall säkert 8-9 månader när han kom till mig.
Nåja, bäckenfrakturen har han iallafall inget problem med. Han hoppar och skuttar och har sig utan problem.
 
Sen funderade vi lite mer kring diagnosen. Genom att läsa provsvaret kunde man inte riktigt komma fram till om det var mastceller som blivit tumöromvandlade eller om dom "reagerade på något annat". Mastceller är ju en del av immunförsvaret och det är dom som är först på plats i vävnaden vid en inflammation (eftersom dom flesta av dom redan bor i vävnaderna) och om dom är många kan det tyda på någon slags inflammatorisk process som pågår.
Slutsatsen av detta är att det inte är alls säkert att det är tumörer, det kan lika gärna vara något annat.
Och ska man behandla "något annat" så behandlar man det som om det vore en allergi.
 
Så nu har O'Malley fått lite kortisonspray för att spraya på områdena där hudförändringarna fanns. Och dessutom får han fiskolja som han ska en gång per dag.
Tack och lov tyckte han att fiskolja var rätt gott, så det var inga problem med att ge det till honom via spruta i munnen. Förhoppningsvis kommer han att fortsätta tycka om det. Annars är det inte särskilt enkelt att ge en katt 5 ml fiskolja. Och den doften vill man ju helst inte skvätta på kläder och möbler och resten av katten...
 
Så nu är det bara att behandla och avvakta. Men iallafall slippa oroa sig.
Om det var "riktiga" tumörer så finns risken att dom kommer tillbaks, eller så gör dom inte det. Det är bara att vänta och se.
Men frisk är han iallafall, tokkatten. Och vansinnigt gosig.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0