Imorgon gäller det

Om 12 timmar sitter jag och skriver tenta.
Har precis skrivit ut typ 300 sidor lagtext och annat som ska med på tentan.
Tror att detta är första tentan jag skriver där det är meningen att man ska ha med sig all litteratur enligt litteraturlistan. Det känns helt sjukt.
Å andra sidan så är det här den enda tentan, under hela mitt liv, som jag känner mig osäker på om jag kommer klara.
Så att få ha med sig litteratur eller inte känns lite skit samma.
 
Igår tränade Elliott på att åka buss. Eller tränade och tränade, han fick vara så god och följa med mig på bussen helt enkelt. Men han var iallafall jätteduktig. Låg ner vid mina fötter, satte sig upp ibland när det gick folk förbi men var inte överdrivet intresserad av dem.
Och på vägen hem var han så trött efter alla intryck under kvällen att han i princip sov hela vägen hem. Förutom de gånger jag matade honom med godis för att han var så duktig.
Mellan bussturerna så var jag hemma hos Elina och umgicks, pysslade med ståltråd och drack vin. Vi käkade kebabtallrik (mmm så gott!) och lite senare kom några tjejer till. Hade väldigt trevligt, men det fick bli en ganska kort kväll. Resten av tjejerna skulle ut, men jag och valpen åkte hem och sov istället. Det kändes väldigt välbehövligt.
 
Idag har Elliott varit ute och röjt lite i skogen tillsammans med sin syster och resten av Hovawart-gänget. Det var väldigt trevligt.
Sen dess har jag städat lägenheten och förberett mig på att en klasskompis ska komma, hon ska sova hos mig under veckan.
Det blir lite annorlunda. Jag vet inte hur länge sen det var någon sov över hos mig sist, och framförallt inte flera dagar i rad. Blir konstigt.
Ska nog ta och plocka iordning mina böcker och papper som ska med imorrn. Och pennor. Kommer ha skrivkramp vid lunchtid imorrn...

Tjoho!

För alla som undrar så är Elliott bra i magen nu!
Pro-kolin och Hill's i/d kan verkligen uträtta mirakel ibland.
Igår hade magen paus ända tills på kvällen. Inte så konstigt med tanke på att hela systemet lär ha varit rätt tomt. Redan igår kväll märktes det att det gick åt rätt håll. Fortfarande lite väl mjukt, men ändå väldigt "upp-plockningsbart".
Och imorse var det helt u.a. (Utan anmärkning)
 
Härligt!
Då betyder det att han kan vaccineras imorrn som det var tänkt, och det betyder att det inte finns några hinder för att börja på valpkursen på tisdag. (Om han håller sig bra i magen såklart.)
Men jag har iallafall lyckats hålla honom ur kattlådan de senaste dagarna.
 
Sitter och äter en lite försenad frukost bestående av kaffe och macka. (Lingongrova special med ost och salami, mmm)
Ska alldeles strax återvända till pluggandet. Det har gått bättre de senaste dagarna, har iallafall lyckats hitta något slags fokus och inspiration. Eller så är det bara tidspressen som börjar kicka in. Speciellt som detta kanske är den sista "ostörda" pluggdagen.
Imorrn ska vi åka och vaccinera, på lördag ska jag dricka vin med Elina och på söndag ska jag kanske eventuellt åka och kika på lydnadstävling. Om jag har tid...
 
Dessutom, som om livet inte vore tillräckligt tröökigt, så måste jag städa. Elliott (och mina skor) är jätteduktiga på att släpa in grus och gräs, och katterna är jätteduktiga på att gräva lite väl frenetiskt i kattlådorna...
Nästa vecka ska jag dessutom ha en klasskompis inneboende på soffan i vardagsrummet, så det är ju kanske lite trevligt om lägenheten inte bara ser ut som ett bombnedslag.
 
Så dom närmsta dagarna kommer bestå av plugg med inslag av städning. Tjoho!! Hushållsnära tjänster kanske vore nått?

Diarré och kräkningar. (Känsliga läsare varnas härmed.)

Att ha en katt med diarré är inga problem, oftast hamnar bajset i lådan iallafall och är lätt att rensa som vanligt.
Att ha en hund med diarré är en helt annan sak.
 
Igår kväll var Elliott lös i magen på sista rastningen, inte jätteoroväckande löst men inte normalt heller.
Och klockan tre i natt väcktes jag av det där "underbara" diarrépruttljudet.
Doften spred sig snabbt genom rummet och där var jag nära att kräkas.
Så det var inget annat att göra än att pallra sig ur sängen, hämta papper och såpavatten och en trasa och börja städa.
Under tiden jag satt torkade rent golvet började han kräkas också. Yay...
Efter ett tag lugnade det ner sig, jag hade städat färdigt och vi kunde somna igen.
Ett par gånger till under natten hörde jag lite hulkljud, men som det inte verkade bli mycket mer av. Inte så konstigt eftersom han redan kräkts ut allt som skulle kunna finnas där.
 
Morgonpromenaden. Något försenad, men Elliott låg iallafall och sov lika gott som jag.
Väl ute märktes det att han hade bråttom. Han gjorde inte sina vanliga snurrar utan satte sig bara rakt upp och ner i gräset och ut kom vatten. Fruktansvärt illaluktande vatten.
Väl inne funderade jag på om det kunde gå att bota med lite skonkost och probiotika, men eftersom jag inte äter särskilt mycket ris så hade jag inget ris hemma. Och någon probiotika hade jag inte heller.
Så jag ringde min kära djurklinik och bad om att få komma in.
 
Efter lunch klev jag in på Ulvsby Smådjursklinik. Elliott blev genomklämd och tempad (ingen feber). Kändes mjuk och bra i magen iallafall.
Fick kanyl och ta blodprov, röntga magen, få lite kontrast och sen kopplade jag på dropp på honom.
Sen var det bara att vänta. Elliott låg i buren och sov medans droppet droppade och jag satt vid ett bord utanför buren och pluggade.
Ska tid fördrivas kan man ju iallafall göra något vettigt.
Röntgenbilderna såg bra ut, men vi gjorde en kontrastpassage för säkerhets skull. Blodproverna såg också bra ut, förutom sänkan (CRP) som var något förhöjd. Dvs tecken på inflammation/infektion men ingen allvarlig sådan.
Några timmar gick, droppet gick klart och under tiden tog vi lite fler röntgenbilder. Kontrasten rörde sig som den skulle genom tarmarna. Inget stopp någonstans! Wihoo!
Fick med lite probiotika och i/d-foder hem som vi ska börja ge små portioner ikväll.
Så nu är det bara att hoppas på att han blir stabil i magen fort. På fredag är det ju meningen att han ska vaccineras och på tisdag nästa vecka börjar valpkursen. Något jag verkligen inte vill missa!
 
Men nu är vi hemma iallafall. Jag har precis slängt i mig lite mat (eftersom jag kom på att jag visst inte ätit någonting innan jag åkte till djurkliniken... hej orolig matte?) och snart ska jag återgå till pluggandet.
Fick iallafall lite gjort medans jag satt bredvid Elliott och hans dropp.
Läst ännu mer om genus och kultur, snart kanske det fastnar?
Tänkte jag skulle ge mig på hälsobegreppen och människosyn ikväll. Om jag inte somnar...
Hunden har iallafall slocknat redan. Han verkar inte bry sig nämnvärt om att han inte fått mat på snart ett dygn.
Å andra sidan skulle inte jag heller vara särskilt sugen på att äta om det varit min mage som mått sådär.

Good Evening

Måndag igen då. Om en vecka är det tenta.
Jag längtar inte, men idag har jag iallafall blivit lite klokare.
Grät ut lite på twitter tidigare idag, fick respons och en länk från Sebastian bara några minuter senare och fick därmed läsa ett arbete som var skrivet så att jag nu faktiskt förstår (på riktigt) vad genus är för något OCH hur man kan koppla ihop det med hälsa.
Genast känns livet lite lättare. Det är fantastiskt att ha intelligenta vänner!
 
Idag har jag även varit hos Elina, provat min tärnklänning som satt riktigt bra, kunde till och med varit lite tajtare. Å andra sidan är det rätt skönt att ha en klänning som man kan andas i och inte behöver gå ner fem kilo för att få plats i.
Sen var vi ute och gick med hundarna. Elliott har inte riktigt lärt sig hur man ska gå på promenad när man är flera inblandade... Tydligen är det roligt att snurra in sig i de andra hundarnas koppel alternativt leka dragkamp med deras koppel. Annars brukar det ju va populärt att leka dragkamp med sitt eget koppel.
Dessutom tyckte han att han skulle stoppa in sin ena baktass under min fot. Hjärtskärande skrik och pip och för första gången kände jag hur jag behövde kväva den där "oj oj hur gick det"-impulsen. Några sekunder senare hade han glömt bort att det hade gjort ont och studsade på lika vilt som vanligt.
 
Har även "upptäckt" en ny serie. White Collar heter den. Har bara sett några avsnitt än så länge, men den verkar lovande. Har skrattat minst två gånger per avsnitt hittills.
Den där Matt Bomer han är bra på många sätt och vis han... :)
(Finns det några såna män i verkligheten? Isåfall vill jag ha en sån. Förutom att han inte behöver vara halvutsläppt från fängelset och ha fotboja förstås då, men annars...)
 
Nä, nu börjar mitt inlägg bli så rörigt som det brukar vara. Undrar om det betyder att det är dags att gå och lägga sig?
Först ska Elliott ut och kissa en gång till bara. Kanske vi kan få en kissfri natt inatt? Vore trevligt.

Uppdatering

HUND
Idag blir Elliott 11 veckor gammal. 3 veckor har jag haft honom och som han växer! Han har gått upp nästan 4 kilo och ser mer och mer ut som en riktigt hund för varje dag som går.
Vi tränar, busar, går på promenader och springer upp och ner för trappen (iallafall jag).
 
Jag försöker lära honom lite olika lydnadsövningar och det går lite framåt varje dag.
Sitt kan han, ligg fattar han för det mesta fast han ligger inte så snyggt som man ska.
Rulla över på sidan, från liggande kan han bara när han verkligen har lust.
Sen tränar vi lite på high-five och att springa igenom en tunnel, men det lär krävas lite mer övning innan har kommer på vad som är vitsen. High-five blir ofta "bita matte i tummen" och ibland slänger man sig ovanpå tunneln istället...
 
Häromdagen var vi ute i skogen tillsammans med Märit och gänget och la några spår.
Elliott och syrran Ellen fick två spår var.
Tror att Elliott var ungefär lika duktig som sin matte på att spåra. Ett par decimeter då och då verkade han fatta vitsen av det och då fick han lite köttbulle för besväret.
Sen blir det ju inte lättare att spåra när matte tappat bort spåret och försöker visa hunden på ett spår som inte ligger där hon pekar...
Men det finns rum för förbättring, och igår fick jag och Elliott en present av Märit som ska hjälpa oss i arbetet!
 
KATT
Lilla Freja fyller 13 veckor imorgon och hon är verkligen en riktig sötnos. Hon och O'Malley kommer jättebra överens. Oftast befinner dom sig på samma ställe och leker eller ligger och myser och spinner. O'Malley är även en hejare på att tvätta henne så hon blir alldeles blöt. Sötnosar.
Morgan är inte så förtjust i henne, men så har han aldrig varit en katt som gillar förändring heller. Ibland verkar han lite nyfiken, men kommer hon fram mot honom så fräser han och då fräser hon tillbaks.
Hon är inte direkt någon blyg fröken längre.
 
SKOLA
De tre första grupparbetena är klara och inlämnade. Nu väntar vi bara på att få respons på dem. Trodde redan att vi skulle fått respons på de första arbetena, men tydligen inte...
På måndag nästa vecka är det tenta! Så nästa vecka lär spenderas åt tentaplugga, tentaplugg och mer tentaplugg.
Hoppas verkligen att jag kan klara den här tentan. Jag är så fruktansvärt omotiverad för den här kursen så det är inte sant. Resten av den här terminen är kurser i Odonotologi och jag längtar!
Äntligen lite anatomi och fysiologi, sjukdomar och behandlingar!

Varför ha en väckarklocka...

... när man har en morgonpigg valp?
 
Han säger inte till när han är nödig, och han skäller inte särskilt ofta. Bara när han försöker få katterna att leka med honom, eller när man lämnar honom ensam på andra sidan av ett kompostgaller.
Men imorse var det ett konstigt ljud som väckte mig.
När man låser upp skärmen på min mobil är det ett slags vattenljud som hörs. Detta vattenljudet hörde jag upprepade gånger imorse men kunde inte förstå vart det kom ifrån.
Låg jag på telefonen? Låg en katt på telefonen på nattduksbordet?
Nej. Telefonen låg i Elliotts bädd och det var hans trampdynor som åstadkom ljudet.
Klarvaken matte.
Men telefonen var oskadd iallafall. Några mindre bitmärken i sladden, men inga tillräckligt djupa.
 
Sedan dess har vi varit ute två gånger och ska alldeles strax gå ut en gång till, men Elliott ligger och sover vid på golvet bredvid mig som vanligt, så jag väntar tills han börjat vakna.
Sen blir det väl till att göra lunch antar jag.
Har dock märkt den här veckan att det är svårt att bli hungrig när man bara går hemma.
Att småäta är enkelt, om det finns något att småäta. Men att äta en riktig portion normal mat. Det är konstigt.
 
Min studiemotivation har dessutom försvunnit helt och hållet. Antagligen för att jag har så mycket annat att tänka på, med valpen, med katterna som inte är särskilt förtjusta i honom, med att jag ska få i mig mat.
Dessutom har jag lyckats bli sjuk. Har varit trött hela veckan, men trott att det berott på alla tidiga morgnar.
Men i förrgår kom snuvan, halsontet och igår vaknade jag med sprängande huvudvärk.
Frukosten idag bestod av en treo, en kopp kaffe och en macka, så nu känner jag mig nästan som en vettig människa igen.
Det är bara det där med att ta tag i studierna som funkat sådär.
En del har jag gjort, men inte tillräckligt mycket för att få helgen ledig. Jag har några sidor att läsa i en del böcker, och skriva om det och sammanfatta.
Jag längtar efter att få det här arbetet inlämnat och godkänt så att vi kan byta ämne. Etik och moral, etiska synsätt. Egentligen är det ju intressant. Men just nu är det bara så tråkigt att jag vill kräkas på det.
"Vilka värderingar kan du utläsa ur gällande dokument för tandhygienistprofessionen?"
 
Det har aldrig varit så mycket roligare att kolla facebook, spela spel på mobilen och läsa andra roliga böcker

Första dygnets bilder.

 
Sitter på en sten och tränar näsan.
 
 
 
Om jag ligger såhär och ser lite plågad ut, blir du nöjd då?
 
 
 
Poserar i blåbärsriset.
 
 
 
Min vackre pojks egen lilla stamtavla.

Första dygnet.

Första dygnet för Elliot på Gruvlyckan, och första dygnet för mig som nybliven hundägare.
 
Dagen började kl 5 imorse, ljudet av en pipande valp är bra mycket effektivare än en väckarklocka.
Innan jag ens öppnat ögonen och startat hjärnan hade dock Elliott gjort en pöl på golvet.
Men vi tog en sväng ut ändå, och där kissade han lite till.
 
Han fick frukost, som han väl tyckte va sådär. Varför äta när man kan leka? Varför äta när man kan mysa och pussas? Varför äta när det inte finns någon konkurrens från syskonen längre?
Förmiddagen passerade, sakta men säkert, och jag och Elliott var ute på små promenader ytterligare några gånger.
Tyvärr har jag haft dålig timing idag.
Ena gången tänkte jag att "nu måste han nog kissa snart", sekunden senare gör han en pöl på hallgolvet.
Nästa promenad är vi ute längre. Promenerar i "skogen" vid Gruvlyckan och han bajsar två gånger.
När vi väl kommer in visar det sig dock att han inte hade tid att kissa. Det fick köksgolvet lida för.
Men sedan dess har det gått bra. Och han har kissat ytterligare tre (tror jag) gånger utomhus.
 
Jag har pluggat halvhjärtat under dagen, och Elliott har hållt mig sällskap vid soffan. Antingen i soffan, bredvid soffan eller under soffbordet... Ett riktigt litet plåster lär han bli.
Väldigt bra när man är ute dock. Han är max två meter från mig trots att han får lov att gå utan koppel.
Och säger man "kom" så kommer han för det mesta skuttandes som om man är den roligaste människan i världen.
 
Nu på eftermiddagen körde vi lite bilträning också. Jag hade fått kontakt med en tjej från en tidigare tandhygienistklass som hade ett par böcker jag ville köpa. Så vi tog en sväng till Kristinehamn, och det gick väldigt bra måste jag säga.
Inte mycket pipande alls, på vägen dit ville han gärna klättra runt lite, men på hemvägen var han rätt trött och låg mest stilla hela tiden.
 
Jag avslutade bilturen med en skogspromenad vid elljusspåret på Våxnäs. Vi promenerade runt i blåbärssnåren och både jag och Elliott tuggade i oss några blåbär var. Smaskigt!
 
Idag har jag även märkt hur man förvandlas till en tvångssocial människa när man har hund, eftersom alla tycker att ens hund är så himla gullig.
Och Elliott verkar tycka att alla människor är roliga att prata med.
Två tanter med varsin hund har jag pratat med idag. Elliott var dock rätt avvaktande mot hundarna, nosade mot deras håll och skällde lite.
 
Katterna sitter fortfarande på tryggt avstånd och spanar på Elliott, speciellt när han skäller på dem...
Hur ska man lära honom att han inte får göra det egentligen? Även om hans skällande bara innebär att han vill leka med dem så är det ju inte direkt så katterna ser det.
 
Nu får det bli lite avslappning framför tvn. Alla ska äta kvällsmat och sen blir det nog tidig sänggång.
Imorgon ska jag försöka ta mig till biblioteket och mataffären medans Elliott sover förmiddag... Får väl se om jag lyckas.
RSS 2.0