Lördag

Idag har jag varit tävlingssekreterare på lydnadstävlingen på Hammarö BK.
Det var himla trevligt. Det ösregnade när jag åkte hemifrån så jag vart lite fundersam. Men tävligen kördes som om det hade varit vilket väder som helst, och det verkade funka rätt bra även om en del hundar inte verkade vara överförtjusta i ösregn.
Elit och klass 3 fick stå ut med regnet, efter att jag satt ihop resultaten blev det prisutdelning och sen klarnade det upp, så klass 2 och 1 fick ganska fint väder, men med väldigt mycket vatten på planen.
Efter ytterligare resultaträkning och prisutdelning var tävligen färdig.
 
Under tiden som klass 2 och 1 körde så passade jag på att vara åskådare och det var kul att se alla olika hundar. Dom var rätt olika allihop, med olika tempo och sådär, men alla va duktiga.
 
Efter tävlingen passade jag på att utnyttja dofterna från den vältrampade appellplanen och gick dit en sväng med Elliott och tränade lite. Och det gick fantastiskt bra. Inte särskilt mycket nosande och bra kontakt med mig hade han.
Det var annat än rallyträningen jag va på tidigare i veckan. Då nosade, nosade och nosade han och hade jag gått av planen och åkt hem hade han nog fortfarande stått kvar där och nosat.
Funderar på om det kan ha med gräsets längd att göra också. På rallyträningen var gräset väldigt långt (annan brukshundklubb) men idag var gräset kort. Långt gräs kan man ju beta av också... Nom nom.
 
Men idag gick det som sagt bra. Om en vecka ska vi göra våran tävlingsdebut jag och Elliott.
Rallylydnad på Karlstad Brukshundklubb. Det ska bli spännande att se hur det går.
Får bli lite träning under veckan, hur mycket jag nu kan hinna med.
På måndag börjar skolan igen och vi ska vara där måndag, tisdag, onsdag. Skönt med en kortvecka iallafall, får väl se vad det är för kurser som drar igång. På papperet verkar det vara kurser som inte alls är saker jag tycker är intressant. Förhoppningsvis kan det ändras på.
 
Men, nu ska jag försöka få i mig lite mat. Åt lunch på klubben efter tävligen men nu börjar magen skrika efter mat igen.

Heldag i skogen.

Just nu sitter jag och lyssnar på lite musik (Ed Sheeran) och är fascinerad över att jag inte redan slocknat på soffan.
Hela dagen (i princip) har spenderats i skogen, och stora mängder frisk luft brukar göra mig vansinnigt trött.
 
Idag har jag varit med på patrullhundskursen som Märit går med Bodil. Det var både roligt och intressant, även fast jag inte såg allt dom gjorde med hundarna.
Först fick dom lägga personspår till varandra, och medans dom gjorde det så "vallade" instruktören, jag och Elliott den så kallade patrullstigen och lade ut föremål som hundarna skulle känna doften av och markera när dom gick förbi.
Att "valla" betyder i det här fallet "smitta ner stigen med våra dofter så att den inte är orörd när första hunden kommer dit för då blir det orättvist" typ. Be mig inte förklara närmre för det kan jag inte i dagsläget.
Vi hittade även ett ställe där jag skulle gömma mig och vara ljudfigurant.
Som ljudfigurant fick jag i uppgift att när hundarna närmade sig en viss punkt på patrullstigen så skulle jag börja gå väldigt ljudligt i gruset. När hunden hör mig markerar den att den hört något, och sen är tanken att hunden ska leda föraren mot ljudet, när hunden närmare figuranten (mig) och fokuserad på ljudet släpper föraren hunden och springer fram till figuranten. Framme hos mig var det kamplek och sedan godisbelöning.
Himla roligt att se hur olika hundar funkar olika och kampar olika, och hur några av hundarna tyckte att figuranten va jätteläskig för det var en ny person, så jag blev till och med utskälld en gång, bokstavligt talat. :)
Förarna verkade nöjda och jag var också nöjd, även om det blev en del dötid mellan hundarna. Tror jag satt i trekvart nästan och väntade mellan den näst sista och den sista hunden.
Men tänker inte klaga. Vädret var perfekt och jag varierade mellan att bara sitta och njuta av solen och att gå i skogen intill och äta blåbär.
 
Efter patrullstigen fick alla hundarna gå spåren som lagts ut på förmiddagen och sen var det även basträning.
Allt låter rätt konstigt för en som inte sett det eller varit med. Tanken är väl i princip att hundarna och dess förare ska vara ett slags hjälpmedel för militären till exempel vid krig. Hundarna kan bevaka olika ställen till exempel och hålla utkik efter fiender. De kan spåra fiender och använda lukt- och hörselsinnen för att hitta fienden innan fienden hittar oss. Typ.
Krig är ju kanske inte särskilt aktuellt här iallafall, men ändå. Patrullhund är en gren inom brukstävling också, så skulle det inte bli krig på riktigt så får man öva på "riktiga" situationer ändå.
 
Tanken är att Elliott också ska bli patrullhund/tjänstehund när han blir stor. Får se när nästa kurs ska gå. :)
Instruktören idag tipsade om att det är bra att ha bra koll på spårning och brukslydnad innan så behöver man inte lära hunden så många saker samtidigt, så vi satsar nog på det först iallafall och så får vi se när vi hinner bli patrullhundsekipage.
Innan Elliott får bli patrullhund måste jag bli godkänd hundförare av Fö
 
rsvarsmakten också, och där ingår bland annat ett konditionstest.......
 
Efter patrullhundskursen åkte jag och Märit till en annan del av skogen och la spår till blondinerna också som inte fått göra särskilt mycket under dagen. Medans spåren fick ligga till sig åkte vi in till Molkom och åt mat på en pizzeria. Blev en västkustsalllad med räkor, kräftstjärtar och "krabba" till mig, himla gott. Och sånt där gott pizzabröd med ost inuti! <3
 
Sen åkte vi tillbaks till skogen och gick spåren. Det märktes att den här värmen och torkan inte riktigt är bra att spåra i. Alla hundarna missade en eller två apporter var.
Elliott gick ganska bra, han snurrade lite och gick lite slalom, men i stort sett gick det väldigt bra för att vara första spåret sen i våras nån gång. Tre apporter hittade han och markerade, två apporter var han iallafall i närheten av men missade dom så Märit som gick efter fick plocka upp dem istället.
 
När vi spårat färdigt åkte vi till Markenbaden och badade. Lite "kyligt" i vattnet, men riktigt skönt att få svalka av sig och simma runt lite.

 
En blöt Elliplutt. Riktigt duktig på att simma är han! :)
Foto: Märit
 
 

Minisemester med familjen.

 
 
 
Hade en riktigt trevlig dag igår!
Började dagen med att dammsuga... Det är ju inte så himla roligt, men det blev ju rent och fint iallafall. :)
Sen packade jag in Elliott och mig själv i bilen och åkte mot Grums. Väl där mötte jag upp mamma, pappa och Peter och vi åkte vidare mot Värmskog.
Vad gör man i Värmskog? Jo, där äter man räkmacka såklart.
En räkmacka med stört mycket räkor. Ryktet säger att det är 300g räkor på mackan. Eller "på" mackan är fel ordval. Snarare både på och runtomkring.
Titta bara...
 
 
Blev så mätt att jag nästan fick ont i magen. Elliott fick äta upp dom sista räkorna för dom orkade jag inte pilla i mig.
Vi satt kvar där en timme, njöt av solskenet. Elliott fick blöt ner benen lite i sjön och apportera en pinne ute i vattnet. Det tyckte han var roligt. Tror jag iallafall, han sa inget annat. :)
När räkmackan hade sjunkit tillräckligt mycket så blev det kaffe och mjukglass också. Mmmm.
 
Efter det åkte vi vidare till LM Ericsson-muséet. Han som grundade telefonföretaget Ericsson. Jag och Elliott var inte så himla intresserade, så vi strosade runt i trädgården istället för att gå in och titta på dom gamla telefonerna. Det var skönt det också. Vi tog tillfället i akt att ligga på gräset och slappa en liten stund också. Välbehövligt efter alla räkorna.
 
Sen åkte vi hem till lägenheten. Pappa och Peter skulle åka och handla, men jag och mamma åkte till lägenheten. Jag fick ett ryck och bakade skrädmjölsdrömmar och fröknäcke bara för att vi skulle ha något gott att äta till eftermiddagskaffet.
Mamma fick ett eget ryck och vattnade blommor och städade badrummet... Fick en liten pik om att jag kanske borde städat badrummet för rätt länge sen...
Är iallafall glad att jag har plastmatta och inte kakel. Utsprätt kattsand och översvämning i duschavloppet är en väldigt dålig kombination som leder till en matta av lera på halva golvet, särskilt i svåråtkomliga vrår.
 
Efter kaffe och nybakt fika åkte vi in till stan för att titta på Sound of Music på Scalateatern.
Det var så bra och så fint. Alla va så himla duktiga på att sjunga så mitt blödiga jag blev alldeles rörd och tårögd.
Ovant att höra alla sångerna på svenska istället för på engelska, men det gjorde faktiskt inget. Det blir mer "verkligt" när man hör sånger på svenska känns det som.
Helt fantastiskt. Rekommenderas verkligen om musikaler är din grej.
 
 
Klara Nilsson, som har huvudrollen som Maria, har en helt underbar röst. Så klar och frisk, tydlig och genomträngande (på ett bra sätt).
Å barnen, så samspelta och välrepeterade så att man nästan trodde att de var syskon på riktigt.
Å så Kaptenen. Stel, hemsk och tråkig, ända tills man får veta att allt det där är en fasad som skapats utifrån sorg. Klyschigt kanske, men ändå en sådan sak som kramar om mitt hjärta.
 
 
Bara för att göra dagen komplett åt vi mat på Max efter musikalen. Sen åkte resten av famijlen hem till Billingsfors igen medans jag åkte hem och lade mig i sängen och blev attackerad av en övergosig Elliott.
 
 
Bonusbild.
En mur i närheten av lägenheten där Elliott får träna på att hoppa upp och bli nerlyft lite då och då. :)
 
 
 
 
RSS 2.0