Saturday

Igårkväll insåg jag att jag hade en himla massa grönsaker i kylskåpet som behövde tillagas om jag inte ville att dom skulle mögla och behöva slängas dom närmaste dagarna.
Rev fram allting på köksbänken och funderade ett litet tag, sen blev det två olika rätter av det. En soppa som jag blandade ihop på ren impuls och "Indiska blomkålsbollar" efter detta receptet, fast jag gjorde några små förändringar.
 
Grönkålssoppa
1 gul lök
4-500g blandat grönkål och babyspenat
4 stjälkar stjälkselleri (för resten hade legat mot baksidan av kylskåpet och frusit sönder...)
2 morötter
2 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk spiskummin
7 dl vatten
3 dl iMat havregrädde (eller vad det nu är för nått) (vanlig grädde funkar också)
 
Värm olja i en gryta, fräs hackad lök, spiskummin och buljongtärningar, lägg i morötter (slantade), grönkål (grovhackad) och spenat (grovhackad) och fräs det en liten stund så det sjunker ihop.
Häll på vatten och låt koka ca 15-20 minuter, så att morötterna blir mjuka.
Tillsätt iMat. Mixa soppan slät. Ät.
 
Den blev så god att jag blev alldeles mållös. Mycket smak trots få kryddor, något extra salt behövs inte tack vare buljongtärningarna och sellerin och spiskumminet gör att den är lite "stark" fast ändå inte.
Jag vet vad jag kommer leva på dom närmsta dagarna... hehehe.
 
Blomkålsbollarna följde jag receptet men jag hoppade över curry för det gillar jag inte och så tog jag majsmjöl istället för sojamjöl för jag hade inte det sistnämnda hemma.
Dom blev ganska goda, fast lite underliga, tror inte att jag lyckades steka dom riktigt rakt igenom. Smeten blev ganska lös så det var svårt att forma dem och få dem att hålla formen. Tror att det är lättare om man gör dom platta istället för bollformade. Får ta och testa det nästa gång.
Men med lite sås av nått slag så är allt gott. Och dom passade konstigt nog väldigt bra ihop med soppan, som tilltugg liksom.
 
Väldigt lyckad kvällsmat efter en i övrigt väldigt lyckad dag. Kommer berätta mer om resten av dagen, kanske, vid nått senare tillfälle. (Hihi hemlis!!!)

Jag älskar att sjunga!!

Idag har jag fått lite julstämning i kroppen. Och dessutom solsken på lunchpromenaden.
Det hade varit en helt fantastisk dag om jag inte hade försovit mig, kommit försent till skolan och varit så trött på förmiddagen att jag nästan somnade på lektionen...
 
Men idag har jag fått sjunga!
Blev tillfrågad om jag ville vara med och lussa på Djursjukhuset och det ville jag ju såklart! Så idag har vi träffats några stycken och övat luciasånger.
Hur kul som helst! Saknar verkligen att sjunga i kör. Jag sjunger ju hur mycket som helst hemma och i bilen och sådär, men det blir liksom inte samma sak.
Sitter just nu och har Sankta Lucia på hjärnan, så det lär nog vara det jag sjunger resten av kvällen. Om jag inte letar upp någon julskiva på Spotify och sjunger med till den.
Hade tänkt att jag skulle städa ikväll, så lite trevlig julstämning kanske inte vore fel.
Hade egentligen tänkt att jag skulle städa igår, men efter skolan åkte jag och några i klassen till IKEA och åt julbord, och när man äter julbord är det tydligen omöjligt att äta normala portioner. Så när jag kom hem var jag både mätt och illamående och kunde inte göra annat än att dega i soffan ett tag.
 

Imorgon har vi sista föreläsningen för den här närträffen, bara på förmiddagen, vilket är väldigt skönt.
På eftermiddagen ska jag ta med mig O'Malley till Ulvsby och få honom kikad på. Han hade ju ett sår på vardera kinden för ett tag sedan, kan det ha varit ett år sedan tro? Det fick han operera bort och sen dess har det varit bra, men det var ju något slags mastocytom eller något åt det hållet, och nu har han fått ett likadant sår igen på ena kinden.
Dessutom upptäckte jag (eller rättare sagt Elina) häromdagen att ljuset reflekteras olika i hans ögon, det ena ögat är orange-glansigt och det andra reflekterar nästan ingenting alls, vilket känns lite skumt...
Så lika bra att få det tittat på så jag inte behöver gå och fundera på det...
 
Nä. Städdags!

Jahopp

Nu var det sådär längesen jag skrev igen... Måste i princip hämta min kalender för att komma ihåg vad jag har gjort dom senaste veckorna. Det mesta lägger sig som ett suddigt moln eftersom många dagar gått åt till föreläsningar och arbete med diverse inlämningsuppgifter.
Dessutom lyckades jag få tag i något virus härom veckan. Låg däckad i sängen i tre dagar, tog mig bara ut sängen för att rasta Elliott, fylla på vattenflaskan och fylla på panodildepåerna.
Fick bihåleinflammation också och hade sån bultande värk i hela huvudet att jag inte visste vart jag skulle ta vägen.
Det var hemskt.
Något som var ännu lite hemskare var att dom behövde hjälp på Ulvsby på grund av sjukdom där också och jag kunde inte tacka ja i det tillstånd jag var. Har inte jobbat där på jättelänge nu... Och tror knappt att jag kommer hinna jobba där nått mer innan jag börjar på Djursjukhuset.
Men ska följa med dom på julfest om ett par veckor, det ska bli väldigt roligt!
 
Ett par veckor är det också kvar till Elliotts röntgen. Hans syster och ena bror har röntgats under veckan med fina resultat så jag är lite för förväntansfull. Både vill och tror att det kommer se fint ut, men ändå är jag nervös.
Bäst att försöka att inte oroa sig allt för mycket tills det är dags.
 
Jag har haft lite praktik genom skolan också nu. En dag på folktandvården och en dag på tandregleringen hittills.
Vi läser ju en barnkurs nu, barn från 0-12 år. I praktiken ingår det att vi ska utföra undersökning och/eller profylaxbehandling på några barn och jag har ångest för det. Jag vill verkligen inte. Jag förstår mig inte på barn och dom gör mig nervös, och hur ser det ut egentligen? När hygieniststudenten är mer nervös för besöket än vad barnet är? Jag är så rädd för att göra något fel och kanske bidra till en rädsla hos barnet. Det känns inte rättvist att vi ska behöva göra sånt här innan vi är redo. Och ja, vi har haft egna patienter, men dom har varit vuxna och det är en jäkla skillnad. Tänkte jag skulle maila läraren och fråga vad som händer om man inte genomför någon utan bara är med och tittar på, men jag misstänker att man blir underkänd då så det känns inte som nån vits.
Just nu är jag bara så himla glad att jag lämnat in och fått min ansökan om studieuppehåll beviljad.
 
Var på Djursjukhuset häromdagen för att gå igenom lite schema och sådär och då frågade dom mig om jag ville vara med i en sånggrupp. Och vi fick texter och stämfiler häromdagen och jag är så taggad så jag har sjungit Luciasånger hela kvällen! Wihooo!! Det ska bli så himla kul att få sjunga igen. Skulle ju egentligen gå med i universitetskören, men det funkar ju inte riktigt när man inte vågar gå på insjungningen.
 
Och för att byta ämne igen så var jag och Elina, plus två personer till, ute igår på ett ställe som heter Tables. Där spelar man biljard. Jag har knappt sett ett biljardbord sen högstadiet, eller kanske på Kyrkans barntimme när jag var jätteliten, och då spelade jag inte ens. Kanske lattjade lite om bollarna/kloten (vad kallar man dom?) låg framme.
Misstänkte ju att jag inte skulle va så himla bra på det, men så visar det sig att det ju går jättebra! Jag satte flera av dom bollarna/kloten som jag siktade på och dessutom i det hålet jag siktade mot!
Sen kan det ju vara så att jag råkade sätta några som det inte var meningen och som jag dessutom inte siktade på, men det gjorde ju mina motståndare glada iallafall.
 
Idag har jag mest slöat. Tänkte plugga men hittade ingen inspiration till det, så jag satt i soffan och tittade på film istället. Och har varit och lekt med Elliott i skogen. Det är så befriande på nått sätt. Att få leka och stolla sig som att man vore liten igen. Och få se glittret i Elliotts ögon. Myyyyys.
 
Dags att sova snart, kan ju vara bra om jag lyckas somna på den här sidan om midnatt nån gång den här veckan. Önskar bara att jag hade något som gav mig större lust att gå och lägga mig.
Att sova är tråkigt, för det innebär att en ny dag börjar snart. Och, för att låta väldigt pessimistiskt, en ny dag är inte bara fylld av nya möjligheter, den är dessutom fylld av en himla massa måsten.
Ingen (schemalagd) skola imorrn, men tisdag-torsdag har vi seminarie/föreläsningar av något slag.
 
Som avslutning vill jag även skriva det här. Jag skriver så mycket och läser oftast inte igenom det efteråt, jag tror att sinnesstämningen förändras lite allt eftersom jag skriver och även beroende på vilket ämne jag skriver om.
Ibland när jag läser gamla inlägg slås jag av vad ledsamt det låter, och ja, ibland kan det vara så ledsamt på riktigt.
Men just nu, idag, även om det låter ledsamt så är det inte det. Av någon anledning, och jag kan inte riktigt bestämma mig för vad, Luciasångerna kan ha något att göra med det, men det kan också ha att göra med ett mail jag fått (wohoo hemligheter) och jag är pirrigare och mer uppåt än jag varit på länge.
Hoppas den här känslan håller i sig för det är en väldigt trevlig känsla!

Tyckte att det var dags för en lista igen.

1. Om du fick välja att leva i en TV-serie, vilken skulle du välja att leva i då?

Har lite svårt att välja eftersom mina favoritserier till stor del är ganska övernaturliga och kanske inte särskilt "lätta" att leva i. Jag väljer iallafall mellan Outlander, Förhäxad eller Stargate Atlantis. Men till slut väljer jag nog ändå Förhäxad, om jag fick vara en god häxa. :) (Eller Outlander om jag fick vara Claire och allt inte behövde bli så himla komplicerat...)

2. Vad ville du bli när du blev stor när du var barn?

Det första jag minns att jag ville bli var veterinär. Det förändrades nångång på högstadiet/gymnasiet när jag insåg vilken typ av betyg det krävde, och även om mina betyg kanske hade räckt så är jag ändå väldigt nöjd med att jag valde att bli djursjukskötare istället. Det är (enligt min uppfattning) roligare än att vara veterinär.

3. Vilken är din favoritdoft?
Det första jag tänkte på var liljekonvalj, så det får bli det. En Elliott som doftar fuktig skog är också väldigt mysigt.

4. Om du var en stor stenbumling, var skulle du vilja ligga still då?
På gränsen mellan en strand och en äng så långt som möjligt ifrån elektriskt ljus så att jag fick en fantastisk utsikt både dag- och nattetid.

5. Du får veta att jorden kommer gå under om tolv timmar. Vad gör du?
Talar om för alla jag älskar att jag älskar dom. Går en extra lång promenad i skogen med Elliott och sen tar jag nog med mig alla djuren hem till familjen och väntar. Finns inte så mycket man hinner göra på tolv timmar om allt ska sluta existera sen.

6. Vad tror du skulle vara annorlunda i ditt liv om du var av det motsatta könet?
Egentligen skulle jag vilja säga att inget skulle vara annorlunda, för könet är inte det som ska påverka vem man är. Och blyg kan man ju vara oavsett vilket kön man har, förhoppningsvis hade jag varit lika intresserad av djur och djursjukvård, läsa böcker och titta på film. "Tyvärr" kanske jag automatiskt hade tjänat mer pengar och varit ännu mer eftertraktad inom mitt yrke, om jag nu valt samma väg. 

7. Vilket är ditt favoritverktyg?
Hammaren. Jag vet inte varför, men ända sedan jag var liten har jag tyckt att det varit väldigt roligt att slå in spik i brädor. Det går inte fort och det kanske inte alltid blir så snyggt. Men kanske det är ett bra sätt att avreagera sig på utan att något vettigt tar skada. :)

8. Vad gör du om tio år?
Om tio år har jag precis fyllt 37 och jag vet ju vad jag "borde" ha uppnått. Skaffat familj och sådär. Jag skulle ju vilja ha en man i mitt liv iallafall. Just nu är jag lite ambivalent till det där med barn, tycker ärligt talat att dom är rätt läskiga och jag vet inte hur jag ska bete mig ihop med såna. Förhoppningsvis finns Elliott kvar i mitt liv och vi har nått många framgångar tillsammans och kanske har jag en hoffe till som förgyller mitt liv. Morgan finns troligtvis inte kvar, men O'Malley, Freja och kanske ett par katter till vore trevligt att ha. 
Jag jobbar med något jag trivs med, sen om det är djursjukvård eller humantandvård, eller både och, det har jag faktiskt ingen aning om i nuläget.

9. Vilken är din bästa danslåt?
Låtar som man kan sjunga med i under tiden man dansar. Tyvärr är ju den mesta musiken på klubbarna mest dunk-dunk-dunk som man bara kan stå och jucka till. Egentligen skulle jag vilja bli bra på att bugga eller nått så man kan dansa på nått lite roligare sätt än att bara stå still och trampa och slippa stå och åma sig.
90-talsmusik är iallafall bättre än det mesta som spelas idag (MVH Har blivit gammal så det var faktiskt bättre förr).

10. Om du var skitbra på att sy, vad skulle du sy då?
Allt! Toppar, tröjor, kjolar, gardiner, hund- och kattbäddar...

11. Hur skulle du hantera situationen om du vann typ 108 560 000 euro?
Om jag vann typ så mycket pengar skulle jag köpa ett stort hus, jag skulle betala av mina lån och köpa en bra och miljömedveten bil. Sen skulle jag sluta jobba, alternativt gå ner i tid och bara jobba för att jag tycker att det är roligt att ha något att göra. Jag skulle köpa alla möjliga träningsprylar och andra saker till Elliott, jag skulle köpa ett par raskatter och en himla massa tillbehör i form av klätterträd och liknande, mitt hem skulle bli kattifierat enligt konstens alla regler.
Jag skulle skänka pengar till mina vänner och till andra behövande, och sen skulle jag sätta in resten på banken så att jag kan leva på räntan.

12. Vad tycker du om ordet "hen"?
Jag tycker det är fantastiskt. För det första för alla de personer som faktiskt inte förknippar sig själva med vare sig han eller hon. Dessutom är det jättesmidigt att använda när man faktiskt inte vet könet på den man menar istället för att skriva "hon eller han" hela tiden.

13. Vilket är ditt bästa recept och varför?
Jag vet inte, jag har många bra recept och kan inte riktigt välja ett. Det är ju så beroende på om man menar ett recept på mat eller efterrätt eller fikabröd. Har ett recept på morotssoppa som är jättegott, och havrerutor med nougat, och en moussetårta med någon slags chokladbotten för att inte tala om receptet på skrädmjölsdrömmar eller mammas recept på mjuk pepparkaka, paradisäppelgelé och äpplesaft.

14. Vad tycker du om köttkonsumtion?
Med tanke på att jag mer och mer börjar luta åt det vegetariska hållet så tycker jag inte att det är så bra. Ofta har djuren det rätt eländigt, och för att möta våra krav måste dom växa fort men på minimalt med plats och sen transporteras som ofta för långt och slaktas på löpande band.
Kött har en alldeles för självklar plats på matbordet och jag önskar att fler ifrågasatte djurhållningen och minskade sin köttkonsumtion. Samtidigt är jag inte någon sån person som vill eller försöker tjata på andra för att de ska förändras, folk får ta eget ansvar över sina beslut. Men jag tycker väl att ett steg på vägen vore att djurhållningen anpassades efter djurens behov och inte efter konsumentens och att all djurhållning blev ekologisk och fri från antibiotika och andra läkemedel (förutom då djuret faktiskt behöver det förståss).

15. Är du beroende av något?
Skulle vara choklad då. Å fetaost. Å mysstunder med katterna och Elliott.

16. Vilken musik triggar din nostalgiska sida mest och varför?
Pandora. För att hon är Pandora och för att när jag var liten var jag helt övertygad om att hon och jag var släkt. På långt håll, men ändå släkt. Hennes musik gör mig så glad och uppåt och jag borde verkligen lyssna på henne oftare!

18. Har du något riktigt bra husmorstips?
Sockrad saft + ättika + en droppe diskmedel = världens bästa drunkningsfälla för äckliga bananflugor.

19. Finns det någon reklam du tycker är bra?
ICA-reklamen är rolig för det mesta, all annan reklam är irriterande skräp, framförallt den "adresserade" reklamen som man får i postlådan även fast man egentligen inte vill ha den. 

20. Är du lik dig nu, som du var när du var barn?
Ja jag tror det. Samma ögon, samma stora (men friska och funktionella) tänder, samma långa, lockiga, ostyriga hår. Lite smalare och mer avlång kanske. I princip samma personlighet även om min självkänsla har växt dom senaste åren.

Ännu en helg är över!

Då så, några dagar har passerat sedan mitt förra blogginlägg. Jag börjar ju nästan bli duktig på att skriva lite oftare igen. Vi får väl se hur länge det håller i sig. :)
 
Va ju som sagt hemma i torsdags och jag blev kvar över natten till och med. Bestämde mig för att det vore skönt att slippa köra hem i beckmörker.
Passade på att sätta på vinterdäcken på bilen så att det är gjort, känns som att det kan tänkas bli minusgrader snart. Fyllde på spolarvätska och kollade oljan och lite sånt där som behövs ibland men som aldrig blir av. Oljan hade visst behövts kollats tidigare, för den hade sjunkit under minimum-strecket. Oops...
Som tur var så hade brorsan en flaska med rätt typ av olja så jag fick ett par deciliter och när jag kom hem så åkte jag till Biltema och köpte en egen flaska för att fylla på lite till.
Vi firade min födelsedag, åt god mat och wienerbröd och tårta till efterrätt. Gott!!
Brorsan har köpt en ny mobil till sig själv så jag fick ärva hans "gamla", ungefär en likadan som jag hade förut. Sååå skönt att ha en lite vettigare mobil igen, kunna läsa vad som står på skärmen utan att behöva kisa och kunna ta finare kort igen. Får bara hoppas att jag inte faceplantar denna i asfalten också.
 
Och igår var det ju MH. Det blev en tidig morgon, men konstigt nog var jag inte så himla trött. Däremot tog resan lite längre tid än jag tänkt så jag blev lite försenad, men dom hade inte kommit igång med något ändå när jag kom, så det verkade inte göra nått. Vi gjorde iordning banan och fördelade momenten mellan figuranterna. Jag fick sköta lilla bytet och vara ett av de två spökena.
Det var en intressant dag, dels för att det var så varierande raser, en schäfer, en rottweiler, en malinois, en korthårig collie, en flatcoated retriever och tre långhåriga collies. Det var väldigt olika reaktioner mellan raserna och jag såg både reaktioner som jag blev förvånad över och som jag förväntade mig. Och utan att säga för mycket kan jag väl säga att de flesta av mina ras-fördomar bekräftades... Både på gott och ont.
Också väldigt kul att jämföra dessa individer med E-kullens MH. Och man kan ju undra, trots att jag är lite partisk, varför man någonsin skulle vilja skaffa sig någon annan ras än Hovawart.
 
 
Vi blev klara väldigt tidigt, typ kvart över tre, trots att det var åtta hundar.
Det var rätt skönt, då hann jag gå en lite längre promenad med Elliott. Och jag var väl ute i en timme iallafall, och hann nästan tillbaks till bilen innan det blev mörkt.
Sen åkte jag hem och förväntade mig att jag skulle däcka i soffan, men konstigt nog gjorde jag inte det. Jag var pigg och uppe i varv på nått sätt, men fick ändå inte så mycket gjort.
 
Idag var det meningen att jag skulle vara på klubben och träna rally klockan 11, men tyvärr så ville inte min kropp det. Vaknade vid halv elva (efter att ha stängt av alarmet i sömnen vid åtta) och hade så ont i huvudet att jag det tog ett tag att ta sig ur sängen, och ännu längre tid att ta sig ut med hunden.
Att åka å träna var det inte att tänka på eftersom det inte kändes som att jag KUNDE tänka. Tråkigt. :( Får hoppas att vi ordnar till en träning snart igen.
Huvudvärken gick över till slut iallafall, nån gång fram på eftermiddagen.
 
Nu sitter jag här och tittar lite på hur den kommande veckan ser ut. Och det ser väl inte så kul ut direkt. Vi har närträff på skolan måndag - fredag, alla dagar är heldagar utom imorgon.
Det allra tråkigaste är att det blir mörkt så tidigt nu, så Elliotts långpromenader blir i mörker. På lunchrasten hinner man ju inte med särskilt mycket tyvärr, trots att jag prioriterar Elliotts promenerande högre än mitt eget lunchätande.
 
Nä, dags att sova. Gonatt!
 
RSS 2.0